
Фото: Trang Pham from Pixabay
Щороку, бачачи, скільки їжі залишилося на новорічному столі, багато хто знову і знову дає собі обіцянку: наступного року – точно ніякого приготування! На святковому столі будуть виключно шампанське, мандарини та тарілочка з канапе. Але минає рік, і ми з ентузіазмом починаємо шерстити кулінарні форуми у пошуку нових цікавих і, по можливості, не дуже дорогих страв. І бажано – зі звичних продуктів.
У другій половині грудня Коротко про ось уже 16 років підраховує індекс новорічного столу і порівнює його з офіційною динамікою цін.
Достаток чи аскетизм?
Ось уже четвертий Новий рік Україна зустрічає за умов повномасштабної війни. Не дивно, що ні сил, ні настрою на свята багато хто просто не має. У нашій країні так багато горя, що галасливі застілля найчастіше сприймаються оточуючими як «бенкет під час чуми».
З іншого боку, Різдво та Новий рік, як і раніше, залишаються найчарівнішими днями в році. Тому, напевно, все ж таки варто зібратися з силами, влаштувати собі та близьким торжество та загадати одне велике бажання.
Щороку я пишу про те, що не є прихильником великих застіль у новорічну ніч. Тим більше, що традиційні шубу та олів’є ніяк не віднесеш ні до легких, ні до корисних салатів, ні до тих, які варто їсти вночі. Традиція напередодні новорічної ночі «вбиватись» на кухні, а потім тиждень доїдати все приготовлене, здається мені дивною. І, на щастя, в Україні вже йде у минуле.
Але такий «святковий аскетизм» поділяють далеко не всі, багато хто вважає, що все навпаки: якщо хочеш, щоб рік пройшов у достатку, новорічний стіл має ломитися від їжі! А з огляду на те, що українські гаманці худнуть не щодня, а щогодини, основною вимогою до новорічного столу залишається горезвісне «дешево і сердито».


На щастя, традиція готувати олів’є тазиками на Новий рік йде у минуле. Фото: pexels.com
Накриваємо стіл
Напевно, читачі Коротко про вже знають, що наступний 2026 рік – це рік Червоного Вогняного Коня. Цей яскравий та енергійний символ уособлює свободу, рух та зміни, так що зустрічатимемо 2026 рік з надією на мир та вірою у Перемогу!
У новорічну ніч кулінарні сайти, скориставшись китайськими традиціями, радять віддати перевагу яскравим та насиченим стравам, особливо у червоних та помаранчевих кольорах. Дуже бажано, щоби на столі були свіжа зелень, овочі, фрукти, ягоди.
Враховуючи ці побажання кольорів, для святкового столу-2026 підійдуть класичні закуски: бутерброди з червоною ікрою, червоною рибою. Або, наприклад, фаршировані сиром та часником помідори.
Для основної м’ясної страви можна вибрати свинину, яловичину, курку, індичку, як гарнір – рис, моркву, буряк, болгарський перець.
Що стосується солодкого столу, то, з огляду на побажання яскравості, ідеально підійдуть трайфли. Це десерти, які легко зробити порційно. У креманці або склянці пошарово розташовуються бісквітне тісто, заварний крем, желе, збиті вершки, ягоди – варіацій тут безліч. І виглядає такий десерт дуже ошатно.
Не забуваємо про цитрусові. Вони вважаються символами достатку та здоров’я, тому обов’язково мають бути присутніми на столі. Це можуть бути не лише традиційні мандарини, а й апельсини, лимони, грейпфрути, помело.
Доповнять святкову атмосферу напої. Вибираємо червоне вино, глінтвейн, яскраві коктейлі та, зрозуміло, шампанське.
Вогняний Кінь цінує якість та елегантність, тому не зайвим буде приділити увагу оформленню столу. Скатертину краще вибрати з натуральних матеріалів – бавовни або льону. На столі можуть бути живі рослини, хвойні композиції в невеликих вазах. І, зрозуміло, не забудьте поставити свічки – Вогняний Кінь обов’язково оцінить.


На рік Червоного Вогняного Коня і застілля має бути яскравим та барвистим. Фото: pexels.com
Рахуємо новорічний індекс цін
Щороку Коротко про рахує вартість одного і того ж набору продуктів і обчислює індекс новорічного столу. Цього року святкове застілля з ікрою та шампанським, мандаринами і олів’є, а також іншими різноманітними та цілком пристойними закусками для сім’ї з чотирьох осіб коштуватиме більш ніж 2700 грн (див. таблицю). Втім, ці цифри є досить умовними через розкид цін навіть в одному магазині. Наприклад, ігристе вино у столичних супермаркетах продається від 189 грн за пляшку і вище (ми у своїй таблиці щороку для уникнення плутанини беремо мінімальні ціни на «Артемівське», яке зараз виробляють на Одещині). Оливки пропонують по 80-220 грн, консервовану кукурудзу – по 48-79 грн, 450-грамові торти – по 250-450 грн.
Як видно з таблиці, порівняно з минулим роком, ціни на деякі продукти з нашого списку знизилися, що, головним чином, пояснюється передноворічними акціями. Але незважаючи на всі ці знижки, загалом наш «новорічний кошик» за рік додав 17,6%. Ці цифри цілком можна порівняти з офіційними. За даними Держстату, продуктова інфляція листопад до листопада становить 12,1%, рік у рік – 18,1%.
Чим порадуємо себе та гостей
| Продукти | Мін. ціна, грн | ||
| 2023 р. | 2024 р. | 2025 р. | |
| Вино ігристе “Артемівське”, 1 бут. | 179,00 | 148,40 | 229,00 |
| Коньяк, 0,5 л | 159,90 | 192,50 | 192,50 |
| Сік, 2 л | 82,00 | 78,90 | 121,80 |
| Свинячий ошийок, 0,5 кг | 111,45 | 146,45 | 164,95 |
| Куряче філе, 0,5 кг | 74,50 | 84,50 | 122,50 |
| Риба (хек), 0,5 кг | 69,50 | 79,50 | 94,95 |
| Сир, 0,3 кг | 114,00 | 117,90 | 119,70 |
| Ікра червона, 80 г | 179,00 | 269,00 | 309,00 |
| Зелений горошок, 1 бан. | 29,90 | 33,90 | 39,90 |
| Кукурудза консерв., 1 бан. | 33,90 | 34,60 | 48,90 |
| Морква 0,5 кг | 10,95 | 13,15 | 4,60 |
| Огірки свіжі, 0,5 кг | 55,00 | 49,50 | 69,75 |
| Зелень свіжа, 100 г | 23,00 | 24,90 | 27,90 |
| Гриби 0,5 кг | 57,00 | 69,50 | 63,50 |
| Масло вершкове, 73%, 200 г | 58,90 | 85,90 | 96,90 |
| Яйця, 10 шт. | 53,90 | 65,70 | 75,90 |
| Майонез, 400 г | 63,73 | 62,53 | 61,80 |
| Цукерки “Стріла”, 200 г | 139,90 | 209,30 | 224,60 |
| Торт “Київський” БКК, 0,45 кг | 189,90 | 243,90 | 307,80 |
| Мандарини, 1 кг | 58,90 | 77,90 | 61,90 |
| Апельсини, 1 кг | 49,90 | 55,90 | 62,90 |
| Яблука, 1 кг | 19,90 | 30,50 | 35,90 |
| Лимон, 250 г | 12,50 | 17,20 | 24,73 |
| Оливки, 280 г | 49,90 | 56,80 | 80,50 |
| Батон нарізний, 500 г | 22,80 | 26,80 | 36,90 |
| Хліб “Український”, 700 г | 33,90 | 34,20 | 36,11 |
| РАЗОМ | 1933,23 | 2309,33 | 2714,89 |
Рахуємо “індекс олів’є”
Салати є неодмінним атрибутом будь-якого новорічного столу, і поточний рік не буде винятком. Готувати можна як легкі салати з великою кількістю зелені, що, як ми вже з’ясували, порадує Коня, так і більш ґрунтовні.
Протягом 16 років ми щороку підраховуємо “індекс олів’є”. І справа не так у традиціях, як у тому, що в цей салат входить дуже великий набір повсякденних продуктів – м’ясо, картопля, свіжі та консервовані овочі, – тому він певною мірою відображає динаміку цін на найпопулярніші продукти.
Олів’є ми традиційно готуємо з куркою з двох причин. По-перше, так цей салат, який корисним не назвеш, стає більш «щадним». По-друге, динаміка цін на куряче м’ясо нас більше цікавить, ніж динаміка цін на ковбасу, оскільки навіть ковбаса з однаковою назвою може мати дуже різний склад.
Як змінювалися ціни на продукти для олів’є
| Інгредієнти | Ціни у грудні, грн | ||
| 2023 р. | 2024 р. | 2025 р. | |
| Картопля, 2 шт. (250 г) | 3,88 | 7,23 | 2,98 |
| Огірок солоний, 250 г | 17,50 | 24,95 | 29,50 |
| Огірок свіжий, 1 шт. | 27,50 | 24,75 | 34,88 |
| Морква, 250 г | 5,47 | 6,58 | 2,30 |
| Куряче філе, 1 шт. | 37,25 | 42,25 | 61,25 |
| Яйця, 5 шт. | 26,95 | 32,85 | 37,95 |
| Зелений горошок, 0,5 банки | 14,95 | 16,95 | 19,95 |
| Зелена цибуля, 0,5 пучка | 11,50 | 12,45 | 13,95 |
| Майонез, 200 г | 31,87 | 31,27 | 30,90 |
| РАЗОМ | 176,87 | 199,28 | 233,66 |
З’ясувалося, що відповідно до цього індексу ціни на продукти за рік зросли на 17,3%. І це дуже рідкісний випадок, коли “індекс олів’є” практично збігається із загальним індексом новорічного столу.
Минулого року вартість олів’є зросла на 12,7%, позаминулого – на 19,3%, роком раніше – на 51,7%. 2021-го ціни піднялися на 10%, а 2020-го знизилися на 4%, і це сталося вперше за всю історію наших підрахунків. 2019-го ціни зросли на 2,3%, 2018-го «індекс олів’є» становив лише пів відсотка, 2017-го – 23,3%. Раніше подорожчання склало: у 2016-му – 9,2%, у 2015-му – 35,5%, у 2014-му – 34,4%, у 2013-му – 2,1%, у 2012-му – 3,7%, у 2011-му – 19,2%.
Цього року наш звичний тазик олів’є вагою понад 1,8 кг коштуватиме більш ніж 230 грн. Погодьтеся: на сьогодні це відносно недорого, особливо з огляду на те, що магазинна ціна олів’є з куркою – 350-375 грн за кіло.
