Новорічний стіл українцям обійдеться в середньому майже в 4 тисячі гривень, – науковці

Фото: ukrinform.ua

В Україні у 2026 році вартість новорічного столу для сім’ї з чотирьох осіб становитиме близько 3980 грн, що дорожче на 10%, ніж торік. Про це повідомив Національний науковий центр Інституту аграрної економіки.

Науковці нагадали, що новорічне меню українців традиційно складається з салатів, м’ясних і рибних продуктів, овочів, фруктів, хлібобулочних і кондитерських виробів, напоїв тощо. Зокрема салат “Олів’є” (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн, що на 5,8% більше, ніж у 2025 році. Найдорожчим інгредієнтом страви традиційно залишається ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5% залежно від виробника). Ціна картоплі знизилась на 57,6% порівняно з минулим роком, тож за 580 г доведеться заплатити 8,50 грн, за дві морквини – 3,18 грн (- 62,3%), а за дві цибулини – 1,75 грн (- 58%). Решта складників цього салату, навпаки, здорожчала: 6 яєць курячих (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8%), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5%), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9%). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 57,99 грн (+14,3%).

Внаслідок значного здешевлення овочів у поточному році вартість салату “Оселедець під шубою” (1,5 кг продуктів) становить 174,83 грн, що лише на 4% перевищить торішній показник.

Витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 23%. За 350 г сирокопченої ковбаси “Брауншвейгська” заплатимо 410 грн (на 22% більше проти цін 2024 року), за пів кіло бекону запеченого – 276 грн (+11%), кілограм битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15%).

Молочні продукти цього року також додали в ціні. Так, за твердий сир (300 г) заплатимо 176 грн (+19%), а за пачку масла вершкового (200 г) – 118 грн (+14%).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). За 2 кг мандаринів сплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому у 62 грн, 1 лимон (200 г) – у 22 гривні.

Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25%). Шоколадні цукерки – у середньому 326 грн за 1 кг (+16%). Пляшка шампанського “Артемівське” (0,75 л) коштує 239 грн, бренді “Шабо” (0,5 л) – 278 грн, що на 14% та 6% дорожче, ніж торік. Безалкогольні напої на новорічному столі обійдуться у 149 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. Залежно від виробника банка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби – у 344 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%).

Науковці пояснили зростання вартості новорічного столу наслідками воєнних дій, зокрема значними втратами в економіці й домогосподарствах, скороченням виробництва, дефіцитом і подорожчанням пального, а також логістичними ускладненнями та загальною невизначеністю. Водночас рекордні врожаї овочів дали змогу частково стримати зростання цін для споживачів.

Журналіст Коротко про дізнавалася, які продукти до новорічного столу можна купити заздалегідь, щоб зекономити.
Джерело

Економічні новини України